Sivut

tiistai 23. toukokuuta 2017

Heino, Heli: Venuksen vuosi

Nykynuoret ovat kuulemma konservatiivisempia kuin heidän omat vanhempansa. Olen ollut eri mieltä kunnes luin Heli Heinon Venuksen vuoden. Punastellen, korvat tulipunaisina, vaikka olen jo aviovaimo ja äiti, jolle mikään elämään kuuluva asia ei ole vierasta tai tabu. Tai niin ainakin luulin. Ja pah! Jo ensimmäisen sivun puolivälissä vedin kahvit väärään kurkkuun ja pussillisen herneitä nenääni. Voiko näistä asioista puhua, näin? Eikö mikään ole enää pyhää? Miksi tästäkin pitää puhua näin? Mutta olisiko kirja hetkauttanut minua lainkaan, jos se olisi kirjoitettu miehen näkökulmasta?

Kirjallisuudessa seksuaalisuutta on käsitelty useimmiten miehen tai nuoren naisen näkökulmasta. Hyvin harvoin kirjallisuudessa tai elokuvissa keski-ikäinen nainen on päähenkilö: aktiivinen toimija ja tapahtumien päänäyttämö. Keski-ikäiselle naiselle on yleensä varattu hysteerisen hirviön tai hiljaisen myötäilijän rooli, jota lukija tai katsoja säälii väistämättä. Siksi oli virkistävää lukea Venuksen vuosi, jossa kuvataan ja pohditaan vaihdevuosi-ikäisten seksuaalisuutta - naisen näkökulmasta! Samalla Venuksen vuosi toi raikkaan tuulahduksen todellisesta elämästä, jossa naiset ja miehet eivät ole vain esineellistettyjä objekteja tai teflon-pintaisia nukkeja. Heinon vahva realistinen ote piristi!

"Todellisuudessa en kuitenkaan uskonut markkina-arvooni, enkä ihmisarvoonikaan, enää lainkaan. Huomattava osa päivistäni meni itkemiseen, vaikka ei niinkään miehenpuutteen takia. Olin yksinkertaisesti tullut ikään, jossa itketään vaikeaa lapsuutta, vahingollista ja jo purettua avioliittoa ja oman, aikuistuvan pojan epäonnistunutta kasvatusta. Lisäpontta itkuuni toi vaihdevuosien hormonikaaos, joka sai minut ensin raivostumaan ja sitten pillittämään vaikkapa vain siksi, että täytin postissa väärän pakettilomakkeen." 

Venuksen vuosi on vahvasti omaelämänkerrallinen romaani, jossa Heino pohtii naisen seksuaalisuutta ja naiseutta omien kokemustensa kautta. Hän kuvaa punastuttavan avoimesti omaa seksuaalista kasvuaan ja seksielämäänsä uudessa parisuhteessa. Samalla hän kumoaa myyttejä vanhenevan naisen seksuaalisuudesta ja vaihdevuosista ja luo uusia, valoisampia mielikuvia vaihdevuosista. Se mikä ennen on ollut negatiivista voikin olla kaunista ja positiivista! 

"Mikä ihana, viisas nainen farmaseutti olikaan apua tarvitsevan sisaren tukena! Hänestä virtasi minuun luottamusta siihen, ettei naisen ole pakko mennä pilalle vaihdevuosien takia."

Kirja oli välillä niin roisi ja suorasukainen, että punastutti. Tämän suorasukaisemmaksi kirja ei voi enää mennä. Vai voiko? Välillä oli pakko laskea kirja alas ja lukea jotain muuta. Vaikka ikäni puolesta voisin olla Heinon tytär, sivuja käännellessäni tunsin itseni 1700-luvulla syntyneeksi. Heinon realistinen ote sai minut toivomaan, että kirjassa olisi ollut lukuja, joissa ei olisi ollut sitä ihteään. Mutta toinnuttuani alkujärkytyksestä aloin odottamaan innolla omaa keski-ikääni. Kolmikymppisten korvilla on lohdullista kuulla, että paras on vielä sittenkin edessä päin! ;)  

"Kuunnellessani Leoa minusta alkoi tuntua, että olin laiminlyönyt vakavasti naiseudestani iloitsemisen."

Vaikka kirjassa oli vahva feministinen sävy, Venuksen vuosi on myös ylistyslaulu parjatuille suomalaisille heteromiehille, parisuhteelle ja vanhenemiselle. Tässä nuoruutta ihannoivassa maailmassa unohtuvat usein vanhenemisen hyvät puolet: vaikka ulkokuori rapistuu, sisäinen ihminen voimistuu ja ihminen muuttuu rohkeammaksi, avoimemmaksi, armollisemmaksi ja terveellä tavalla itsekäämmäksi. Sen vuoksi Venuksen vuosi on terveellistä luettavaa myös meille nuoremmille ihmisille, joilla keski-ikä häämöttää vielä kaukana edessä päin! Nyt tiedän mitä on tulossa. En kammoa enää vanhenemista.

Toivottavasti Heino jatkaa vanhenevista naisista kirjoittamista. Haluan lukea lisää vanhenevan naisen sielunmaisemasta. Mutta sitä ennen taida lukea jotain puritaanisempaa... 


Kursivoidut lainaukset ovat suoria lainauksia kirjasta:

Heino, Heli: Venuksen vuosi
s. 234
2017: Atena
Arvostelukappale

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti