Sivut

sunnuntai 12. maaliskuuta 2017

Kirja, joka muutti elämäni

Tästä tulee elämäni henkilökohtaisin kirjavinkkauspostaus. Kirjoitan tämän senkin uhalla, että tämä vaikuttaa negatiivisesti työuraani tai minut leimataan huomionhakuiseksi yhteiskunnan ongelmajätteeksi. Jos on käynyt kuoleman portailla, ei pelkää enää mitään. Tai paremminkin: millään ei ole enää mitään väliä. Asiat paisuvat oikeisiin mittasuhteisiinsa. (En kyllä tiedä onko se hyvä vai huono juttu!)

Haluan kirjoittaa tämän kaiken ennen kaikkea sinulle, jonka läheinen on vakavasti masentunut tai sinulle, jonka maailma on pikku hiljaa hämärtymässä. (Muista: keskellä kaamosta kannattaa kiinnittää huomiota valoon! Lapin tyttö vakuuttaa käsi sydämellä: pimeydessäkin on valoa. Vähän, mutta sitä on.) Toivon, että saat tästä toivoa. 

Minun maailmani hämärtyi pikku hiljaa, varkain. Valehtelisin, jos väittäisin etten huomannut sitä. Ajattelin selviäväni, jos puskisin mustan maiseman halki suomalaisella jääräpäisyydellä ja sisulla. Mikä ei tapa, se vahvistaa joten: "Eteenpäin", sanoi mummo lumessa! Alkuun metodi toimi, erinomaisesti, kunnes viime pääsiäisenä minulta katosi muisti, oikea puoli vartalostani puutui, pääkipu jäi päivittäiseksi seuralaiseksi, kaatuilin ja mikä pahinta: jaksoin vain maata sohvalla. Läheisilleni ehkä pelottavinta oli se, ettei minua saanut aamuisin hereille. 

Menin päivystykseen ja sain rannekkeen kaikkiin huivipuistolaitteisiin. Minulla epäiltiin toinen toistaan vakavampia sairauksia: aivokasvainta, MS-tautia, leukemiaa ja jopa Alzheimerin-tautia, vaikka olen vasta 28-vuotias. Lopulta pääsin yleislääketieteen psykiatrin puheille ja sain pysäyttävän diagnoosin: vaikea masennus. Sain lääkkeet, pitkän sairasloman (jolla olen yhä) ja terapia-ajan yli puolen vuoden päähän (odotan sitä edelleen). Olen suorittaja joten kysyin psykiatrilta mitä voisin tehdä odotellessani terapiaa. Hän kehotti aloittamaan joogan. Saman käskyn antoivat myös kaksi eri psykologia, jotka antoivat minulle joulukuussa "ensiapu-terapiaa", jonka avulla pääsin takaisin jalkeille. Lajit, joita olin aiemmin harrastanut, eivät kuulemma tehneet hyvää väsyneelle mielelle.

Olen syntynyt helluntailaiseen perheeseen ja minulle on opetettu, että joogan harjoittaminen on epäjumalanpalvontaa. Minua on peloteltu pahoilla hengillä, jotka voivat joogan myötä muuttaa asumaan ihmisen mieleen ja vartaloon. Vaikka minusta on sittemmin tullut luterilainen, en uskaltanut aloittaa joogaa. Mitä jos se pahentaakin oloani? Kiinnostus jäi kuitenkin kytemään. Kun Atenan kirjakatalogi tipahti postilaatikkoon, huomasin sieltä ensimmäiseksi Rachel Brathenin Yoga Girl-kirjan. Lopulta päätin tilata sen. Halusin ottaa selvää millaista jooga on. 

Luin kirjan. Innostuin. Opettelin tekemään kirjassa esiteltyjä asana-harjoituksia ja ihastuin ja innostuin lisää. Ilmottauduin joogatunnille, vaikka se lohkaisikin kolmasosan opiskelijan kuukauden sairaspäivärahasta. Seuraavalla viikolla tilasin itselleni joogamaton ja joogavyön. Sen jälkeen olen joogannut joka ikinen päivä: aamulla ja illalla. Kun tuli aika nostaa masennuslääkkeen annostusta, psykiatri päätti olla nostamatta sitä, sillä näytin kuulemma hyvinvoivalta. Kerroin, että siltä minusta myös tuntuu. (En kehdannut sanoa, että olen saanut takaisin itseni ja elämäni! Hän olisi pitänyt sitä kuitenkin liioitteluna...) Toki paranemisprosessi on vielä pahasti kesken ja kamppailen edelleen päivittäin tiettyjen rajoitteideni kanssa. Mutta: joka päivä on edellistä parempi. Koen etten ole enää sairas vaan toipilas.

Miksi kerron tämän kaiken? Siksi, että tästä kirjasta on ollut oikeasti apua masennuksesta toipumisessa: Brathen, Rachel: Yoga Girl. Löydä tasapaino ja elä täyttä elämää. 

Tämän kirjan myötä rakastuin joogaan ja minusta tuli joogahullu. Joogan myötä innostuin myös uudelleen elämästä ja ennen kaikkea elämisestä. Joogan jälkeen minulla on myös mukava olla kehossani, jaksan tehdä asioita ja hyvän olon tunne puskee tajuntaani kemiallisten lääkehuurujenkin läpi! Se, jos mikä, herättää elämän nälän. Kun olen kokeillut muita liikuntalajeja, olo ei ole ollut lähellekään sama. Jokin taika joogassa siis on!

Brathen ei anna 10 kohdan listaa, jota noudattamalla löydät tasapainon ja kykenet elämään täyttä elämää. Tämä ei ole sellainen kirja. 
Kirja on pikemminkin lajiesittely: tästä joogassa on kyse ja jos haluat kokeilla joogaa, näin pääset alkuun. Samalla Brathen kertoo oman elämäntarinansa ja jakaa oivalluksiaan elämästä. 

"Älä tee kellekään pahaa, mutta älä myöskään hyväksy paskaa kohtelua."

"Lakkasin murehtimasta, mitä muut minusta ajattelevat ja aloin keskittyä siihen, mitä sisimmässäni tunsin."

"Ole kärsivällinen kehoasi kohtaan!"

"Vaikka et pystyisikään näkemään, miten unelmasi toteutuu, keskity siihen ajatukseen, että se kuitenkin toteutuu. Sinun ei tarvitse tietää ennalta jokaista askelta kulkeaksesi eteenpäin."

"Älä juutu ruokavalioihin. Syö sitä, mikä pitää kehosi ja sielusi onnellisena." 

"Keskity siihen, mitä kehosi tekee puolestasi äläkä siihen, miltä se näyttää."

Älä huolestu: Tässä oli vain pintaraapaisu kirjan ajatuksia herättävistä ajatelmista!

Kirja oli myös täynnä täydellisiä valokuvia, missä Brathen poseeraa veistoksellisissa asennoissa henkeäsalpaavan kauniissa maisemissa. (Kirjan kuvat ovat hyvälaatuisia eivätkä sumuisia ja suttuisia niin kuin näistä ottamistani kuvista voisi päätellä...)Samalla pieteetillä oli tehty myös kuvasarjat, joissa esiteltiin yksityiskohtaisesti eri asanoita eli jooga-asentoja sekä neuvottiin miten myös aloittelija voi kokeilla niitä turvallisesti. 

Toki Brathen myös jakaa ruoka-ohjeita, mitkä ainakin itse hyppelehdin yli. (Testasin nimittäin yhtä vihersmoothie-ohjetta ja totesin sen olevan liian imelä omaan makuuni!)

Vaikka Brathenilla on minun silmään täydellinen vartalo, Brathen keskittyy jakamaan kehopositiivisuuden ilosanomaa. Hän ei kehota muokkaamaan vartaloa vaan hyväksymään sen, kohtelemaan sitä kunnioittavasti ja nauttimaan siitä. Siksi Brathen on mielestäni myös nuorille tytöille terve esikuva! Olisinpa minä lukenut Brathenin kirjan jo teininä... (Se on tosin mahdottomuus, sillä Brathen on minun ikäinen! En tosin näytä yhtä aikuiselta ja vanhalta, hahhahaa! ;)) 

Jos haluat oppia rakastamaan vartaloasi, lue: Rachel Brathenin Yoga Girl. 
Jos haluat lukea yhden hyvän joogakirjan, lue: Rachel Brathenin Yoga Girl.
Jos haluat tutustua joogaan, lue: Rachel Brathenin Yoga Girl.
Jos haluat löytää uuden liikuntalajin, lue: Rachel Brathenin Yoga Girl.
Jos haluat opettaa tyttäresi rakastamaan vartaloaan, osta hänelle: Rachel Brathenin Yoga Girl.
Jos haluat huikean kauniille nojatuolimatkalle, lue: Rachel Brathenin Yoga Girl.
Jos haluat kertoa läheisille, miksi olet joogahullu, lainaa heille: Rachel Brathenin Yoga Girl.
Jos olet esteetikko, lue: Rachel Brathenin Yoga Girl.

Kirja on hyvin länsimainen joogakirja. Siitä on riisuttu pois itämainen uskonnollisuus. Brathen käsittelee meditaatiotakin ei-uskonnollisesta näkökulmasta. Siksi tämä sopii myös kaltaisilleni uskontoallergikoille! Toki kirjan taustalla vaikuttaa itämaisten uskontojen muovaama filosofia, se on hyvä pitää mielessä.

Varoitan: Ainakin minusta tuli tämän kirjan myötä joogahullu.
Brathen, Rachel: Yoga Girl. Löydä tasapaino ja elä täyttä elämää.
Atena: 2016
s. 163
Arvostelukappale


11 kommenttia:

 1. Ihana postaus. Hienoa, että löysit keinon tielle, jonka päässä häämöttää iloa ja hyvää mieltä :)
  Minulle tuli heti mieleen henkilö, jolle voisin hankkia tämän kirjan, joten kiitos sinulle omasta avautumisesta ja kirjavinkistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla! Tuo kirja kannattaa kyllä kääriä lahjapakettiin! :) Se on kaunis, aikaa kestävä kirja ja ainakin minun kohdallani se herätti elämän nälän.

   Poista
 2. Jooga on kuin lääkettä! Melkein kuolin aikanaan stressiin ja sen aiheuttamiin sairauksiin, jopa 30 -vuotiaana puhjennut melanooma katsottiin stressin seuraukseksi. Sitten löysin joogan ja elämänhalun ja -janon.

  Hienoa, että toit tämän esille!<3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on juuri näin! Harmittaa, että uskalsin kokeilla tätä lajia vasta nyt... Mutta olen onnellinen, kun löysin tämän ihanan lajin ja sen myötä elämänhalun- ja janon :)

   Poista
 3. Mukava, positiivinen postaus ja on kivaa kuulla, että olet joogasta löytänyt jotain noin hienoa. Tsemppiä paranemisen tielle, olen itsekin toipilaana. /Tiia

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Paranemista ja iloa myös sinne :)

   Poista
 4. Ehkä outo sattuma, mutta kirjoitin omassa blogissani samana päivänä samasta aiheesta eli masennuksesta. Sinulla yhtenä hoitomuotona on jooga, minulla taas huumori. Ihmettelin, miksi jooga olisi vaarallista. Omasta mielestäni se on vain venyttelyä ja hengitysharjoittelua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Helluntailaiset ovat tehneet paljon lähetystyötä Aasiassa. Helluntailaiset uskovat myös demoneihin, riivaajiin ja pahoihin henkiin. Ehkä siksi itämaiset uskonnot ja niihin kuuluvat elementit (jooga, meditaatio, buddhan patsaat jne.) nähdään pahoina asioina ja ne demonisoidaan. Itse näen joogan samalla tavoin kuin sinä: venyttelynä ja hengitysharjoitteluna. Toki tiedostan, että joillekin se sisältää syvempiä, uskonnollisia merkityksiä.

   Poista
  2. Kommentti lipsahti eetteriin näköjään liian aikaisin :) Aika hauska yhteensattuma! Pitääpä käydä lukemassa sinun postaus. Hyvä, että näistä asioista puhutaan! :)

   Poista
 5. Kaimani Marjatta, arvostan sitä, että nostat esiin vaikeita aiheita. Itselleni ei ole mitään sen kiinnostavampaa keskustelunaihetta kuin terveys ja erityisesti mielenterveys.
  Olen saanut oman osani kipuiluista.
  Hienoa, että olet löytänyt itsellesi sopivan keinon rentoutua. Tuo kirja vaikuttaa viisaalta oppaalta.
  Sinulle lohdutukseksi sanon, että ikä tuo yleensä helpotusta mielenterveyden kipuihin, joskin vaihtaa ne fyysisen puolen kremppoihin. Ne ovat helpompia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi kiitos Marjatta-kaima! <3 Herkistyin. Ihana kuulla, että tämä pään sisäinen myllerrys joskus helpottaa. Niitä fyysisiä kremppoja odotellessa, vaikka minähän en tietenkään koskaan vanhene! ;)

   Poista