Sivut

torstai 23. helmikuuta 2017

Taaperon iltasatujen Top-3

Tämä dialogin pätkä on sensuroimaton otos elävästä elämästä:

Ystäväni: Mitä te luette iltasaduksi?
Minä: No näitä... (osoitan lipaston päällä olevia kirjoja.)
Ystäväni: Et ole tosissasi! Ei meidän Y (4-vuotias) jaksaisi vielä kuunnella noita...
Minä (rinta rottingilla): No meidän neiti kuuntelee näitä ihan mielellään...
Ystäväni (kateellisena): Miten te teette sen? Annatte rauhoittavia?

Öö... Tuota... Näin:

Löhöilemme sohvalla. Neiti höpöttelee samalla pehmoleluille, lauleskelee tai matkii äänenpainojani ja makustelee lukemiani sanoja. Välillä hän nousee ylös ja kävelee ympäriinsä ja palaa sohvalle.

Muistutan välillä, että nyt äiti lukee ja voisitko istua rauhassa ja kuunnella. En pakota häntä olemaan paikoillaan tai hiljaa. Hän on vasta 2-vuotias. Toiset rauhoittuvat liikkumalla, toiset olemalla paikoillaan. Annan hänen myös kääntää sivua ja kurkkia kuvia. Jos hän on rauhaton, annan hänelle oman iltasatukirjan, jota hän voi itse "lukea".

Luemme yleensä 1-3 lukua. Viimeisimmän luvun aikana hän yleensä kömpii itse peiton alle ja nukahtaa.

Jokaisen lukukerran myötä hän on rauhoittunut ja jaksaa istua pidemmän aikaa paikoillaan. Harjoitus tekee mestarin!

Päivisin luemme kuvakirjoja ja lyhyempiä tarinoita (Puppe-, Pupu Tupuna-, Myyrä- ja Muumi-kirjoja) ja silloin neiti saa itse määrätä sivujen katselemisen/lukemisen tahdin ja lukutuokion pituuden.

Iltasatuhetket ovat myös itselleni tärkeitä rauhoittumisen hetkiä. On ihana köllötellä sylikkäin ja nauttia klassikkosatujen tunnelmasta. Samalla saa itse palata lapsuuden lempikirjojen maailmaan! (Siksihän lapsille luetaan, eikö vain?)

Kirjat ovat myös hieno sisustuselementti!
Lipaston nupista roikkuu myös paljon käytetty lorupussi.


Tyttäreni on nyt 2-vuotias. Näitä kirjoja hän kuuntelee mielellään: 


Soiva tuutulaulukirja (Leena Järvenpää, Sanna Uimonen ja Virpi Penna)Tämä ei ole iltasatukirja, tiedän, mutta tämän kirjan mukana laulamme joka ilta muutaman tuutulaulun. Tuutulaulun laulaminen on hyvä aasinsilta illan satuhetkeen. Laulaminen rauhoittaa vilkkaan taaperon ja hän jaksaa keskittyä kuuntelemaan iltasatua. Laulun tekstit myös kehittävät kielikorvaa ja tarttuvat pienen mieleen! Tällä hetkellä pienen suosikkilaulu on Hämä-hämähäkki ja sitä pitääkin laulaa niin kauan kuin äidin tai isän ääni ja hermot kestävät! ;)

Suomalaisesta kirjakaupasta tämä on kuulemma loppuunmyyty, mutta Prismasta löysin vielä muutamia kappaleita. Ostin yhden, jätin loput Rovaniemen Prisman kirjaosaston hyllyyn. Auwink! Auwink! Hintakaan ei päätä huimannut. Jos muistan oikein, maksoin kirjasta alle 13 euroa!

Saman sarjan joululaulukirja oli myös menestys.

Karjalainen, Elina: Uppo Nalle-sarja


Surukseni näitä ei löydy enää kirjakaupoista. Olen metsästänyt näitä kirpputoreilta. Nyt meillä on näitä jo kolme. Uppo Nalle täyttää tänä vuonna 40-vuotta. Juhlavuoden kunniaksi WSOY julkaisee toukokuussa 2017 uudestaan kolme Uppo Nalle-kirjaa. (Uppo Nalle, Uppo Nallen talviturkki sekä Uppo Nalle ja setä Tonton) Aion toukokuussa olla tikkana kirjakaupassa ja ostaa uutena kaikki kolme kirjaa itselleni. Kirjoista ilmestyy samanaikaisesti myös äänikirjapainos! Tämä tulee tarpeeseen, sillä yksi kirpputorilta löytämäni Uppis-kirja haiskahtaa homeelle...


Lindgren, Astrid: Minä olen Peppi Pitkätossu 
Tämä on yhteisnide, joka pitää sisällään riemukkaimmat tarinat kolmesta eri kirjasta: Peppi Pitkätossu, Peppi aikoo merille ja Peppi Pitkätossu Etelämerellä. Teoksen on kuvittanut Ingrid Vang Nyman eli kirjasta löytyy paljon silmäniloa niin aikuiselle kuin lapsellekin! Tätä on mukava lukea.

Rakastin pienenä Peppi Pitkätossua joten tätä kirjaa on nostalgista lukea. Miehelleni ei ole luettu pienenä Peppiä ja on ollut ihana seurata miten Peppi Pitkätossu on valloittanut hänenkin sydämen!


Rehellisesti: En tiedä kuinka paljon tyttäreni vielä ymmärtää kirjojen juonesta, mutta luenkin hänelle, jotta hänen sanavarastonsa kasvaisi ja kielikorva kehittyisi. Kirjoitettu kieli on usein puhekieltä rikkaampaa ja monimutkaisempaa. Siksi uskon, että kielen oppimisen kannalta lapselle ääneen lukeminen on äärimmäisen tärkeää.


Mutta nämä eivät vielä uppoa:Potter, Beatrix: Petteri Kaniinin satumaailma eikä Uspenski, Eduard: Fedja-Setä

Mutta minä olen kohta selaillut Petteri Kaniinin satumaailman nukkavieruksi! ;)

Lapsillakin on yksilöllinen kirjamaku. Kannattaa kokeilla rohkeasti mitkä kirjat uppoavat lapsellesi! Meillä esimerkiksi Mauri Kunnaksen kuvitus ei uppoa, mutta Richard Scarryn yksityiskohtaiset kuvat ovat pop ja in...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti