Sivut

maanantai 2. tammikuuta 2017

Sovijärvi, Arina & Halmetoja: Biohakkerin käsikirja

Tänä vuonna toivoin ja sain joululahjaksi pelkkiä tietokirjoja. Ehdottomasti odotetuin niistä oli Biohakkerin käsikirja! Kuinka moni on jo tutustunut siihen? Mitä pidit?

Biohakkerin käsikirja on lääkäri Olli Sovijärven, teknologia-asiantuntija Teemu Arinan sekä ravintoasiantuntija Jaakko Halmetojan yhteistyön tulos ja upea taidonnäyte. Se voisi olla myös seuraava suomalainen vientituote!

"Biohakkerointi on suorituskyvyn, hyvinvoinnin  ja terveyden optimointia hyödyntämällä tiedettä, teknologiaa ja syvällistä ymmärrystä ihmisen fysiologiasta ja ravitsemuksesta."
Biohakkerin käsikirja onkin tuhti tietopaketti kaikille ihmisen terveydestä ja hyvinvoinnista kiinnostuneille. Käsikirja jakautuu viiteen osa-alueeseen: uneen, ravintoon, liikuntaan, työhön ja mieleen. Jokaista aihe-aluetta tarkastellaan lääketieteen, teknologian sekä ravitsemuksen näkökulmasta. Samalla asiantuntijat antavat tieteellisiin tutkimuksiin pohjautuvia vinkkejä miten voit esimerkiksi parantaa unenlaatua, parantaa suolistosi bakteerikantaa, nopeuttaa palautumista raskaan treenin jälkeen, parantaa muistiasi sekä suojella mielenterveyttäsi.

Biohakkerin käsikirja ei ole perinteinen tietokirja vaan paikoitellen se muistuttaa enemmän lukion biologian oppikirjaa tai lääketieteellisen pääsykoekirjaa. Minua ei oppikirjamaisuus häirinnyt, mutta kaikkia se ei ole miellyttänyt. Minä puolestaan kaipasin Biohakkerin käsikirjan loppuun jonkinlaista terminologista sanastoa, joka olisi helpottanut tekstin ymmärtämistä. Nyt piti turvautua Wikipediaan...

Yksi käsikirjan punaisista langoista on biohakkerointi. Jos haluat kokeilla biohakkerointia, sinun kannattaa ehdottomasti lukea ensin Biohakkerin käsikirja ennen kuin lähdet ostamaan teknisiä vempaimia... Samalla saat neuvoja miten voit hyödyntää teknologiaa terveyden tarkkailemisessa ja mittaamisessa ja mitä päätelmiä voit tehdä kotikutoisista mittaustuloksista.

Raikas ja selkeä taitto, havainnollistava kuvitus sekä helppolukuinen teksti tekivät paksusta opuksesta helposti lähestyttävän ja nopealukuisen. Sen vuoksi Biohakkerin käsikirja sopii myös "tietokirjaneitsyille" eli lukijoille, jotka eivät ole lukeneet juurikaan tietokirjoja.

Pidin paljon Biohakkerin käsikirjan alaotsikosta: "Päivitä itsesi ja vapauta sisäinen potentiaalisi". Se kuvaa myös käsikirjan tiiviyttä. Kirjoittajat sanovat sanottavansa napakasti. Tämä kirjoitustyyli lisää käsikirjan selkeyttä ja tekee lukukokemuksesta nautinnollisen.

Nyt tiedän miten sappikivien muodostumista voidaan ehkäistä, miten kypsennetään avokadoja ja mitkä asiat vaikuttavat mielialojen vaihteluihin. Kiitos Biohakkerin käsikirjan!

Samalla toki jäin pohtimaan millaista ihmiskäsitystä Biohakkerin käsikirja edistää. Suhtaudummeko itseemme ja lähimmäisiimme kuin koneeseen, josta haluamme saada irti kaiken mahdollisen tehon ja hyödyn vai haluammeko aidosti edistää terveyttämme ja parantaa elämänlaatuamme? Miksi olemme niin kiinnostuneita terveydestä ja hyvinvoinnista? Onko se ainoa asia mihin voimme vaikuttaa tässä yhä epävarmemmassa yhteiskunnassa?

Tämän käsikirjan lukeminen näkyy myös lompakossa... Luettuani Biohakkerin käsikirjan minun piti käydä ostamassa itselleni herätysvalo, minitrampoliini (Rebounding!) ja iso pussillinen pähkinöitä. Mutta mitäpä sitä ei oman hyvinvoinnin tukemiseksi tekisi?

Nyt meidän talossa raikuukin usein pyyntö: "Äiti! Tule rampu!" Ainakin kohta kaksivuotias tyttäreni on ottanut kaiken ilon irti minitrampoliinista ja pitää huolen, että äitikin hyppii! ;)


Lämmin suositus!


Olli Sovijärvi, Teemu Arina ja Jaakko Halmetoja: Biohakkerin käsikirja. Päivitä itsesi ja vapauta sisäinen potentiaalisi.
Biohacker Center BHC Oy: 2016
s. 527.

Ostin käsikirjan Ruohonjuuresta.


5 kommenttia:

 1. Olli Sovijärvi on tuttu tyyppi, joten miksen kirjankin joskus lukisi. Terveysopuksia ahmin aikanaan paljonkin, nyt mennyt jo useamman vuoden hiljaiseloa niiden suhteen. Ehkä tässä joskus :)
  Tiia

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä poikkeaa aiemmista terveysopuksista... Tai ainakin niistä, mitä olen itse lukenut! ;) Tähän kannattaa ehdottomasti tutustua! Tämä on myös oiva hakuteos kirjahyllyyn. Näyttää hyvältä ja myöhemmin voi hakea tietoa mieltä painaviin kysymyksiin!

   Poista
 2. Huisii, kiitos tästä arviosta! :) Oli kiva kuulla mielipidettä tästä. :)

  VastaaPoista
 3. Yksi mielenkiintoinen terveyteen liittyvä ja minusta hyvä kirja on Hormonitasapaino – opas energiseen elämään, kirjoittajana Kaisa Jaakkola. Tuo Biohakkerin käsikirja myös kiinnostaa, pitääkin laittaa lukuun. Kiitos blogistasi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi! Kuulostaapa mielenkiintoiselta! Pitää ehdottomasti laittaa kirjan nimi korvan taakse ja noukkia lukulistalle. Kiitos lukuvinkistä ja kiva, kun poikkesit blogiini! :)

   Poista