Sivut

keskiviikko 28. syyskuuta 2016

Soljander-Halme, Hannele: Lasten oma lauluvuosi

Lasten oma lauluvuosi on laulukirja, joka esittelee kalenterivuoden juhla-, liputus- ja merkkipäiviin kuuluvat uudet ja perinteiset lastenlaulut. (Kirjasta on myös hyvä tarkistaa milloin oli Minna Canthin päivä, Halloween tai satupäivä!)

Vaikka minulle laulettiin lapsena paljon, olen unohtanut monien lastenlaulujen oikeat sanat ja melodiat. Lasten oma lauluvuosi paikkaa nämä muistiaukot. Kirja myös tarjoaa uusia lauluja, joiden avulla voit kertoa lapselle Lapsen oikeuksista, autottomasta päivästä tai yrittäjyydestä. Kirjasta löytyy myös lauluja joiden avulla voi juhlia isovanhempia, nuotioretkiä tai aloittaa satuhetken.Ilon lisäksi vuodenkiertoon kuuluu useimmiten myös suru. Olisin kaivannut kirjaan lauluja, joiden avulla voisi käsitellä kuolemaa sekä muistella edesmenneitä rakkaita. Olivatpa he sitten läheisiä ihmisiä tai lemmikkejä. (Kaipasin kirjaan myös pottalaulua, jonka avulla voisi viihdyttää potalla istuvaa lasta. Nyt olen joutunut keksimään sellaisen itse... Maailman käsienpesupäivänä (15.10) laulettavaa Pestään!-laulua meillä sitten lauletaankin joka päivä. "Tässä kaksi kättä on. Kädet täytyy pestä! Vettä on ja saippuaa, mikään ei siis estä. Pestään, pestään saippualla pois!")

Ilokseni kirjasta löytyi myös helppolukuiset nuotit ja soinnut, joiden avulla säestäminen onnistui jopa minulta, vaikka edellisestä pianotunnista on aikaa jo kaksikymmentä vuotta! Kirjan takakannessa on myös cd-levy, jonka avulla pääset harjoittelemaan tai laulamaan lauluja pianon säestyksellä. Äänite helpottaa uusien laulujen oppimista. (Muutamaa poikkeusta lukuunottamatta ääniteeltä löytyy vain kaikki uudet ja ennen julkaisemattomat laulut.) Ilahduin myös laulujen kaksi- ja monikielisyydestä. Esimerkiksi Maamme-laulu ja Vid en källa olivat sekä ruotsiksi että suomeksi ja Jaakko kulta-lauluun löytyi myös ruotsin, ranskan, englannin, saksan, viron ja venäjän kieliset sanat!Tyttäreni on nyt 1v88kk. Hän kaivaa usein pärekorista Lasten oma lauluvuosi-kirjan ja pyytää: "Aua!" Sitten me lauletaan ja ihastellaan Maija Hurmeen kaunista kuvitusta. Kirja soveltuu hyvin alle kaksivuotiaille, mutta yhtä innoissaan siitä on ollut myös kylässä käynyt neljävuotias, eskarilainen ja tokaluokkalainen.

Teos on jatko-osa Tuula Korolaisen ja Riitta Tuluston Lasten oma vuosikirja-teokselle, joka sai Tiedonjulkistamisen valtionpalkinnon vuonna 2015. Lasten oma laulukirjasta löytyy laulu jokaiselle merkkipäivälle, jonka Lasten oma vuosikirja esittelee. Vaikka molempia teoksia voi toki lukea itsenäisinä teoksina, parhaiten ne toimivat yhdessä.

Tässä oiva lahjavinkki tulevalle kotiäidille, lastentarhaopettajalle tai perhepäivähoitajalle! :)

Lasten oma lauluvuosi
Toimittanut: Hannele Soljander-Halme
Kuvittanut: Maija Hurme
2016: Lasten keskus
s. 120
Arvostelukappale

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti