Sivut

torstai 25. elokuuta 2016

Konstig, Joonas: Pyhä Ruoka - Mitä oikein saa syödä?

Joonas Konstig on kirjoittanut terävän ajankuvan: Pyhä ruoka - mitä oikein saa syödä? Samalla Konstig on koonnut palan ruoan, ruokakulttuurimme ja ravitsemustieteen historiaa."Tieteilijä Jared Diamond on kutsunut maanviljelystä ihmiskunnan historian suurimmaksi virheeksi. Virheeksi siksi, että terveytemme romahti. Arkeologinen todistusaineisto osoittaa harvinaisen selvästi, että maanviljelijät ovat olleet sairaampia kuin metsästäjä-keräilijät."

Pyhä ruoka on sekoitus tietokirjaa, ystävälle uskoutumista, esseetä, self help-kirjallisuutta ja saarnaa. Tuloksena ei ole kuvottavan makuinen sillisalaatti vaan tyylikäs ja herkullinen ateriakokonaisuus.

Konstig tarkastelee ruokakulttuurissamme tapahtuneita muutoksia antropologian, biologian ja evoluutioteorian näkökulmasta. Konstig on kiinnostunut ruoan ja terveyden välisestä suhteesta, mutta hän ei tarjoile valmiita vastauksia. Pyhä ruoka kyseenalaistaa yleiset ruokailutottumukset ja tarjoaa uusia näkökulmia terveellisen ruoan teeseihin. Perustuuko ruokavaliomme tieteelliseen näyttöön perustuvaan tietoon vai pelkkiin uskomuksiin? Uskommeko sokeasti asiantuntijoita ja syömme mitä muutkin syövät?

"Terveellinen ruokavalio vaikuttaa vain, jos sitä jaksaa noudattaa pitkän aikaa.""Hedelmät ovat lähinnä vettä, sokeria ja kuitua. Kun niiden terveellisyyttä haluttiin mainostaa myynnin lisäämiseksi, keksittiin, että niissä on yhtä vitamiinia, C-vitamiinia. Tätä on rummutettu niin menestyksekkäästi, että ihmiset liittävät C-vitamiinin ja hedelmät toisiinsa."

Pyhä ruoka ei ole eläinteollisuuden vastaisku vegaanibuumille. Konstig ei yritä käännyttää vegaaneja lihansyöjiksi. Hän suhtautuu vegaaniuteen ja kasvisruokavalioon samalla tavoin kuin muihinkin ruokavalioihin: kriittisesti ja kyseenalaistaen. Samalla hän osoittaa ettei vegaanius tai kasvisruokavalio ole ainoa pääsylippu taivaaseen. Autuuteen ja taivaan iloon voi päästä myös muilla konsteilla. Kun Konstig listaa ravinteikkaimmat ruoka-aineet, lihan lisäksi listalta löytyy myös vegaaneille sopivia vaihtoehtoja.

Ruokaan liittyviä ekologisia, eettisiä ja taloudellisia kysymyksiä Konstig ei juuri sivua. Näitä näkökulmia kaipasin erityisesti luvussa 3, jossa Konstig asettaa vastakkain sekasyöjät ja kasvissyöjät.


Pyhä ruoka oli hämmentävä lukukokemus. Konstig johdatti luentosaliin kuuntelemaan nuoren tutkijan luentoa, näytti elokuvan ja luontodokumentin ja kiskoi sitten mukanaan kiihkeään herätyskokoukseen. Lukukokemus viihdytti, mutta jätti myös pureskeltavaksi kourallisen uusia ajatuksia. Olin päättänyt etten antaisi Konstigin ajatuksien vaikuttaa keittiön kaappieni sisältöön, mutta toisin kävi. Vaihdoin sokerin hunajaan ja lihatiskillä valitsin sisäelimiä. Minä, joka olen aina inhonnut lihaa ja ulkomaanmatkoilla yökkinyt basaarien lihakojuissa myytäville tunnistamattomille sisäelimille. Hyvä kirja ja nainen on vietävissä!

"Tänä syksynä mie haluaisin poronlihan lisäksi myös luita. Niitä missä on sitä luuydintä."
Tuttu poroisäntä kohotti kulmiaan.
"Joko sie luit sen Konstigin kirjan?", hän virnisti.
Mistä se tiesi?

Kursivoidut tekstit ovat suoria lainauksia teoksesta:
Joonas Konstig: Pyhä ruoka - mitä oikein saa syödä?
2016: Kosmos
Arvostelukappale


6 kommenttia:

 1. Tulin vastavierailulle, kun jätit kommentin blogiini ja olipa tämä mielenkiintoinen postaus. Olen kuullut kirjasta ja nyt mielenkiinto heräsi. Aavistelen, että nykyiset ruokatrendit ovat kaikki sellaisia, joita on tarkasteltava kriittisesti. Täytyypä hankki kirja käteen ja perehtyä, koska asia kiinnostaa kyllä todella paljon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kun tulit! Suosittelen tätä kirjaa lämpimästi. Olen aika varma, että pitäisit tästä! :)

   Poista
 2. Joo pitää lukea Opus. Ruuan suhteen meitä viedään aina laumana kuin pässejä narussa. Kuka tietää mikä on oikein... ������

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No sepä se. Jäin myös pohtimaan, mikä on objektiivista tietoa ja mihin voi luottaa? Kun puhutaan ruoasta, asiantuntijoidenkin mielipiteet ovat usein lahjottuja tai monitulkintaisia. Yritäppä syödä siinä sitten terveellisesti! Mutta tuo opus antaa kyllä hyviä suuntaviivoja mihin suuntaan kannattaa suunnistaa. Tuohon kannattaa tutustua!

   Poista
 3. Ruokavaliokirjoja onkin tullut parisen vuotta sitten luettua. Kiinnostava aihe ja pitää olla valmis kyseenalaistamaan, miettimään vähän itsekin ja tietty etsiä tietoa.
  Jäimme seurailemaan blogiasi :)

  Tiia

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla! Tervetuloa blogin seuraajiksi - toivottavasti viihdytte :)

   Poista