Sivut

torstai 19. toukokuuta 2016

Katri Rauanjonki: Jonain keväänä herään

Tunnustan sen heti: En kykene olemaan nyt puolueeton. Katri Rauanjoki on ollut äidinkielenopettajani. Totta kai kirja on pelkkiä superlatiiveja! Mikä oppilas on arvostelemaan opettajaansa? Jo silloin Katri oli idolini ja kunnioitukseni vain syveni tämän kirjan myötä. Respect!
Odotin kirjalta paljon. Rauanjoki oli vaativa, mutta hauska opettaja. (Hän opetti meille mm. villasukan neulontaohjeen avulla miten rakennetaan tasapainoinen essee. Olenkin aina ylpeillyt osaavani neuloa verbaalisia villasukkia!) Siksi odotin hänen kirjaltaan paljon, mutta samalla pohdin kirjoittaako hän niin kuin opettaa? Entinen oppilas-opettaja-suhde vaikutti myös lukukokemukseen. Tahtomattani vertailin Kerttua ja Katria toisiinsa ja mietin mitkä tapahtumat ovat tosia ja mitkä eivät. Näin rehtorissa entisen rehtorini piirteitä. Onneksi luin Rauanjoen haastattelun Me Naisista vasta, kun olin sulkenut kirjan kannet. Muuten olisin saattanut pitää Kerttua Katrina, vaikka Kertun tarina onkin fiktiivinen.

Jonain keväänä herään kertoo Kertusta, joka on aikuisenakin tunnollinen kympin tyttö. Hän haluaa tehdä kaiken oikein: opettajana, äitinä, vaimona, tyttärenä ja siskona. Kollegan hilpeää eläkejuhlaa seuraa pimeys, joka uuvuttaa Kertun. Kerttu alkaa haaveilemaan itsemurhasta.
"Minulla oli aika lääkärille. Työterveys oli huolestunut ja päättänyt suoda minulle audienssin. Ensin tietysti määrättiin lääkkeet, sitten mahdollisesti keskusteluapua. Helppousjärjestys."

"Oli muotia olla uupunut. Niin ainakin ajatteli parikymppinen työkaveri, joka sirkutti pullaa nokkaansa ahtaen, että "Mulla on niin kauhee depis". Ja muut nyökyttivät kuin kaula olisi korvattu vieterillä. Oli se niin kauheeta, hirveetä, kamalaa. Lehmä. Minä olin tehnyt kaikkeni." Masentuminen ei ole äkillinen tapaturma vaan salakavalasti hiipivä prosessi, joka himmentää valon ihmisen elämästä. Rauanjoen kuvaus masentuneen arjesta ja masentumisen kokemuksesta on uskottava. Samalla hän ripottelee pullanmurusia metsään, jotta myös lukija löytää paluureitin synkästä metsästä, jonne kirjan sivut vievät. Kirja viihdyttää ja itkettää, mutta myös valaa toivoa paremmasta huomisesta. Se on silta, joka yhdistää masentuneiden ja terveiden maailmat ja mahdollistaa kohtaamisen. Kepeä kieli ja hersyvä huumori tekivät lukukokemuksesta kevyen, vaikka aihe on vakava ja synkkä.

Jonain keväänä herään on terävä ajankuva, mutta myös kokemusperäinen raportti masennuksen hoidosta 2010-luvulla. Se on ylistyslaulu terapialle, lääkehoidolle ja läheisten ihmisten tuelle. Mutta hyvälläkin kirjalla on kääntöpuolensa. Paikoitellen kirja oli hieman naiivi. Lääkkeet ja terapia näytettiin vain positiivisessa valossa. Kuitenkin osa masennuslääkkeistä voi jopa lisätä itsemurhariskiä. Resurssien kaventuessa jonot pitenevät ja Kela-korvausten leikkausten jälkeen osa masentuneista ei pääse terapiaan, vaikka he tarvitsisivat sitä. Rauanjoki kertoo näistä ongelmista Me Naisten haastattelussa, mutta olisin toivonut, että hän olisi käsitellyt niitä myös Kertun kautta. Rauanjoki olisi kyennyt siihen. Samalla terävällä kynällä, jolla hän tökki täydellisen naisen puutteita ja työelämän kipukohtia."Masentaako tuo kirja?", hyvä ystäväni kysyi, kun hehkutin hänelle kirjaa.
"Ei", vastasin rehellisesti. "Päinvastoin!"

Pohjoisen ihmisenä minua lämmitti osuva valon kuvaus. Pohjoisen ihmisillä on erityinen suhde valoon. Täällä valosta puhutaan paljon, sillä valon voimakkaat vaihtelut vaikuttavat ihmisiin. Sitä on joko liikaa tai liian vähän. Taidokkaan valon kuvauksen vuoksi toivon, että Jonain keväänä herään käännetään englanniksi, espanjaksi ja ranskaksi. Se on taatusti avartava ja eksoottinen lukukokemus ihmisille, jotka saavat nauttia tasaisesta valosta läpi vuoden!

Jos olisin sinä, lukisin tämän kirjan.

Saa nähdä saanko kohta sähköpostin, jossa on osoitettu punakynällä kaikki kirjoitusvirheet! ;)


Mitä te muut olette pitäneet tästä kirjasta?*****

Rauanjoki, Katri: Jonain keväänä herään (Atena 2016)
Arvostelukappale, iso kiitos luottamuksesta!
Sivuja: 248 


4 kommenttia:

 1. Pidin tästä kovasti. Ei masentava vaan kauniisti valoisa kirja.

  VastaaPoista
 2. Mielenkiintoisia piirteitä ja ominaisuuksia kirjalle! Tämä on ehdottomasti myös omalla lukulistalla, aihehan on ollut tapetilla pitkään myös mediassa. Luin myös kirjailijan haastattelun Helsingin Sanomista, jonka kautta teoksesta sainkin tietää ja kiinnostuin. Hatunnosto niille rohkeille jotka masennuksesta puhuvat, ja onneksi se ei ole enää meidän päivänä mikään tabu.

  Lisää mielenkiintoisia lukuhetkiä kesääsi Ilona!
  Terkuin Salainen Ystävä ;)

  VastaaPoista
 3. Minustakin tämän kirjan jälkeen jäi hyvä olo. Luin samaan aikaan Pauliina Vanhatalon Keskivaikean vuoden. Onneksi luin nämä näin, sillä luin näiden jälkeen kolmannen kirjan. Tämä kolmas sattui vain kohdalle, mutta sen jälkeen minun olisi ollut paljon vaikeampi lukea näitä kahta. Luin Sylvian Lasikellon alla ja katsoin myös elokuvan Sylvia. En halua edes verrata näitä keskenään. Se ei ole tarpeen.

  Sinun kokemuksesi on hieno, kun luit tutun ihmisen tekstiä.

  VastaaPoista