Sivut

maanantai 20. huhtikuuta 2015

Hämäläinen, Arto: Mynttilästä Myanmariin

Ohhoh! 37 lukijaa! Olen todella otettu ja onneni kukkuloilla! Kukapa olisi uskonut... Kiitos, kun jaksatte lukea höpinöitäni :) Kehitysideoita otan mielelläni yhä vastaan kommenttilootaan tai sähköpostiini. Olisi kiva kehittää blogia yhdessä teidän lukijoiden kanssa :) Blogin kävijälaskurin mukaan lukijoita on toki paljon enemmänkin ja olen myös teistä, ei-rekisteröityneistä lukijoista, hyvin iloinen :)


Instagramin seuraajani tietävätkin: luin tätä kirjaa jopa samalla, kun lämmitin saunaa...
En kuitenkaan käyttänyt sytykkeenä.

Pidän salaa elämänkerroista ja minulla onkin muutama ikisuosikki, joihin palaan aina uudelleen. Arto Hämäläisen muistelmat Mynttilästä Myanmariin taitaa olla seuraava kestosuosikki.

Vanhemmillani on laajahko kirjasto ja nappasin matkalukemiseksi heidän kirjahyllystään Arto Hämäläisen muistelmat. Arto Hämäläinen on Fida Internationalin eläkkeellä oleva toiminnanjohtaja ja teologian tohtori (missiologia ja kulttuurien välisen tutkimuksen ala), joka on tehnyt elämäntyönsä pitkälti kehitysyhteistyön parissa. Vapaa-ajallaan hän on myös säveltänyt, soittanut orkestereissa ja ollut perustamassa orkestereita. Mynttilästä Myanmariin muistuttaa kooltaan tiiliskiveä (sivuja 392), mutta mielenkiintoinen ja mukaansatempaava kerronta takaa nopean ja viihdyttävän lukukokemuksen.

Nuorempana työskentelin Fidan kirpputoreilla ja sain vastata lukemattomia kertoja samoihin kysymyksiin: Mitä Fida International tekee? Mikä on Fida International? Eihän se tee lähetystyötä? Myös monet ystäväni kyselivät samaa: "Mikä ihmeen Fida?" Nyt antaisin kyselijöille post-it-lapun, johon kirjoittaisin nopeasti harakanvarpaillani: 'Hämäläinen, Arto: Mynttilästä Myanmariin (Aikamedia)' ja pyytäisin kyselijöitä ja epäilijöitä tutustumaan kyseiseen teokseen. Mynttilästä Myanmariin antaa mielestäni kattavan kuvan myös Fida Internationalista.

Kirjan kuvitusta. 


Sain kirjan: Lainasin vanhempieni kirjahyllystä.

Ennakko-oletus: Omaelämänkerta ja muistelmat, josta olin kuullut paljon hyvää, mutta myös kritiikkiä: "Liian paksu!" Teos, joka on entisenä fidalaisena pakko lukea. Jo ihan entisen, hyvän työnantajankin vuoksi.

Juoni: Mynttilästä Myanmariin kertoo Arto Hämäläisen elämäntarinan. Samalla Hämäläinen tulee kertoneeksi myös Fida Internationalin tarinan, jonka palkkalistoilla ja johdossa hän oli yli kaksikymmentä vuotta. Leijonanosa teoksesta kertookin Hämäläisen työstä Fida Internationalissa ja samalla lukijalle avautuu mielenkiintoinen ikkuna lähihistoriaan sekä lähetys- ja kehitysyhteistyön historiaan. Kirja vie myös lukijan katselemaan maisemia, joita tavallinen turisti ei pakettimatkoillaan näe. Mynttilästä Myanmariin onkin ainutlaatuinen yhdistelmä omaelämänkertaa, muistelmia ja matkakirjaa.

Teos on rehellisin omaelämänkerta, jonka olen lukenut. Välillä oli pakko hieraista silmiä: onko tämän todella kirjoittanut Arto Hämäläinen itse? Miten hän uskaltaa olla näin raadollisen rehellinen? Teos on myös mielenkiintoinen vastakohta Matti Kääriäisen Kehitysavun kirous-teokselle, jossa Kääriäinen tarkastelee kriittisesti kehitysyhteistyötä ja sen vaikuttavuutta. Toki Mynttilästä Myanmariin-teoksestakin löytyy kriittistä arviointia ja pohdintaa, mutta kritiikin sävy on eri, pehmeämpi.

Kirjan perusteella Arto Hämäläisestä piirtyy komea muotokuva: rehellinen, työtä pelkäämätön, vaatimaton ja matkustamista rakastava mies, joka välittää tutuista ja tuntemattomista ihmisistä ja heidän hyvinvoinnistaan sekä kunnioittaa heitä syvästi.
Kieli: Teoksessa on johdonmukainen ja selkeä rakenne. Kieli on virheetöntä, helppolukuista sekä jouhevaa suomen kieltä, jota on miellyttävä lukea. Hämäläisen vankka kokemus tieteellisen tekstin tuottajana näkyy myös kirjoitustyylissä ja kielessä. Kirjoitustyyli ja kieli sointuvat yhteen ja niistä välittyy johdonmukaisuus, täsmällisyys, selkeys ja virheettömyys. Hämäläinen osaa myös taustoittamisen ja mielipiteiden perustelemisen jalon taidon.

Plussaa: Rehellisyys. Teos ei myöskään muistuta perinteisiä elämänkertoja tai kristillisiä kirjoja. Kirja on laadukas, se ei jaarittele tai jumiudu epäolennaisiin yksityiskohtiin vaan kertoo vain olennaisimmista tapahtumista. Olen usein myös jurnuttanut kristillisten kirjojen laaduttomuudesta. Toisin kuin monet kristilliset kirjat, Mynttilästä Myanmariin yltää laadultaan valtavirran muistelmateosten tasolle ja jopa ylittää sen. Kirjassa Hämäläinen oli myös omaperäisesti huomioinut musiikkitaustansa ja korvannut esimerkiksi alku- ja loppusanat musiikkitermeillä 'preludi' ja 'postludium'. Pidin ratkaisusta valtavasti! Kirjaan oli myös saatu ovelasti ujutettua dialogeja. Ideaa voisi hyödyntää elämänkerroissa enemmänkin!

Miinusta: Valokuvat ovat elämänkertojen ja muistelmien suola ja olisin kaivannut kirjaan paksumpaa kuvaliitettä. Minun kirjamakuuni teos ei ollut paksu, mutta ymmärrän myös heitä, joille kirjan sivumäärä on este tai mielenkiinnon haihduttaja. Jäinkin pohtimaan olisiko teosta voinut sittenkin vielä tiivistää? Luultavasti ei.

Kenelle: Sinulle, joka haluat lukea viihdyttävän elämänkerran tai hyvänmielen kirjan. Sinulle, joka haluat tietää enemmän Fida Internationalista. Sinulle, joka olet kiinnostunut kehitysyhteistyöstä tai lähetystyöstä. Sinulle, joka haluat lukea hyvän ja laadukkaan kristillisen kirjan, joka yllättää sinut positiivisesti.

Terveiset kirjailijalle: Kiitos mielenkiintoisesta omaelämänkerrasta ja muistelmista. Tätä oli miellyttävä ja ilo lukea! Olet lahjakas kirjoittaja ja toivottavasti kirjoitat elämänkerrallisia kirjoja jatkossakin. Minusta ainakin saisit uskollisen lukijan!

*****

2 kommenttia:

  1. Ihan kirjan vierestä ajattelin kommentoida, että tykkään todella blogistasi! Täältä saa kivoja, erilaisiakin kirjavinkkejä, ja ulkoasu on pirteä. Ja tosiaan, rekisteröityneet lukijat eivät aina kaikkea kerro, paljon enemmän kertovat kävijämäärät. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla! Erilaisia kirjavinkkejä on varmasti jatkossakin luvassa - kiitos minun kaikkiruokaisen kirjamaun ja vanhempieni laajan kotikirjaston ;) Ulkoasu on pakko pitää pirteänä, jotta tämä väsynyt äiti pysyy hereillä ja asiassa! ;)

      Poista