Sivut

maanantai 1. joulukuuta 2014

Österman, Jarmo: Vahva & valpas - Naisen käsikirja itsensä puolustamiseen

Alkuun on pakkoa sanoa: tämä on mielestäni vuoden 2014 paras tietokirja. Tämä kirja kannattaa lukea, vaikka et liikkuisikaan pimeällä yksin saatikka sipsuttaisi korkokengillä, ohuissa kesähepenissä ja minihameessa Kallion poikki Hakaniemen bussipysäkille lauantain ja sunnuntain välisenä yönä klo 3. Ollappa jälleen nuori, rohkea ja kuolematon!

"Kun sinua lyödään ensimmäisen kerran, olet uhri. Sen jälkeen olet vapaaehtoinen."
-Gavin de Becker

Sain kirjan: arvostelukappaleena Atenalta. Iso ja lämmin kiitos!

Ennakko-oletus: tiesin kirjan olevan hyvä heti, kun olin lukenut kirjaesittelyn. Jos naisen itsepuolustusoppaan kirjoittaja on harrastanut kamppailulajeja 38 vuotta ja hänellä on mustat vyöt karatesta ja jujutsusta, hän luultavasti tietää mistä kirjoittaa. 

Kiinnostuin itsepuolustuksesta jo teini-ikäisenä, mutta nykyisten opiskeluideni myötä kiinnostukseni on vain kasvanut. Tiesitkö, että joka viides suomalaisnainen on kokenut uhkailua ja fyysistä satuttamista omassa parisuhteessaan? Nykyisin yhä kasvavissa määrin myös vanhukset joutuvat perheväkivallan uhreiksi. Väkivallan uhka voi olla todellinen myös työpaikallasi - erityisesti jos olet aamulehden jakaja tai työskentelet sosiaali- ja terveysalalla.

Siksi tämä kirja kannattaa lukea. Hätä tai väkivallan uhka yllättävät aina, joten mahdollisiin vaaratilanteisiin on hyvä varautua jo etukäteen. Näin olet valmiimpi, jos pahin painajaisesi toteutuu.

Sisältö: Vahva & valpas on samanaikaisesti tuhti tietokirja ja perinteinen, käytännönläheinen itsepuolustusopas. Kirja opettaa tunnistamaan mahdollisen väkivallan uhan, varautumaan väkivaltatilanteisiin sekä toimimaan niissä. Kirja myös kertoo miten väkivallan kokemuksesta voi selviytyä tai miten väkivallan uhria voi tukea ja auttaa. Tietokirja käsittelee väkivallan, turvallisuuden ja itsepuolustuksen lisäksi myös itsetuntoa, itsevarmuutta ja mielenhallintaa.

"Rohkeutta on pelätä kuollakseen ja jatkaa silti hevosen satuloimista." 
-John Wayne- 
Kieli: kirja oli helppo- ja nopealukuinen. Pidin paljon kirjan täsmällisestä, jopa minimalistisesta, kirjoitustyylistä, joka piti lukijan ajatukset itse asiassa. Kirjan kuvat ja kieli tukivat toisiaan ja muodostivat saumattoman, tyylikkään ja kattavan kokonaisuuden.

Plussaa: vakavasta aihepiiristä huolimatta kirja ei ollut synkkä tai raskas vaan paremminkin tsemppaava. Pelottelun sijaan kirja antoi rutkasti vinkkejä, toimintamalleja, itsevarmuutta ja rohkeutta. Kirjalla on sama vaikutus kuin amerikkalaisen jalkapallon innostuneella, mutta kokeneella valmentajalla, joka juoksee kentän laidalla, iskee nyrkkiä kämmeneen ja huutaa: "Yes! Good! You can do it!"

Miinusta: kirja painottui ehkä liikaa naisten itsepuolustuskirjaksi - kirjassa on myös miehille paljon tuhtia tietoa ja hyödyllisiä vinkkejä!Kenelle: jokaisen naisen pitäisi lukea, ainakin kerran elämässään, tämä kirja.

Mikä yllätti: kirja opetti kädestä pitäen itsepuolustuksen alkeet! Selkeät ohjeet  + havainnollistavat kuvat = kuka tahansa voi oppia kirjan avulla puolustamaan itseään ja läheisiään.

Minkä osion aion lukea vielä uudestaan: itsepuolustusoppeja tulen varmasti vielä kertaamaan, mutta palaan varmasti myös lukuihin, joissa käsiteltiin identiteettivarkautta ja sosiaalisen median vaaroja.

Annan tälle tietokirjalle: *****+

Suosittelen.

1 kommentti:

  1. Hei!Lue Gavin DeBeckerin kirja Gift of fear.Itse ostin sen booky.fistä ja on todella hyvä kirja,vaikka englanniksi onkin.

    VastaaPoista