Sivut

maanantai 15. syyskuuta 2014

Kirjatraileri: Floppi vai koppi?

Nyt ajattelin herättää pitkään uinuneen blogikeskustelun.

Kirjoittaessani Jääräpään arvostelua, bongasin Nenä kirjassa-kirjablogista linkin Jääräpään kirjatraileriin. Olin hämmentynyt. Onko kirjatrailereitakin muka olemassa?

On niitä. Monia.

Osa oli tehty ammattitaidolla ja niistä paistoi huolellinen työnjälki. Osa taas näytti lapsen tekeleiltä tai jopa vanhanaikaisilta olematta kuitenkaan tyylikkäästi retroja, kasareita tai ysäreitä.

Yksi asia kummastutti: miksi näissä kirjatrailereissa ei lueta ääneen katkelmia kirjoista?

Ehkä virkistävin uutuus kirjatrailereiden saralla oli Gastronaatti-keittokirjan (Otava, ilmestyy syyskuussa 2014) kirjatraileri, joka on julkaistu Gastronaatti eli kuinka rakastua rippeisiin-keittokirjan kotisivuilla.

Tällaisia kirjatrailereita lisää, kiitos. Minä ainakin katson!

Mutta nyt itse keskusteluun:

Mitä mieltä olette kirjatrailereista? Onnistuneita vai floppeja? Katsotko ensin kirjatrailerin ennen kuin luet kirjan? Vaikuttavatko kirjatrailerit lukupäätökseesi? Oletko jättänyt kirjan lukematta huonon kirjatrailerin vuoksi?

Sana on vapaa.

Jos minä tekisin kirjatrailerin, tietäisin täsmälleen millaisen tekisin. Sen voisin paljastaa ettei trailerin taustalla olisi melodramaattista musiikkia. Palkkaisin myös lukijakuoron. Näin nopeasti ilmoille heitettyinä esimerkkeinä.

4 kommenttia:

 1. Luin ääneen! Ja kuulostan kummalta. Irvistelen aina kuullessani.
  Mutta musiikki on aika melodramaattista, tunnustettakoon.

  Kirjatrailerin teossa paljon riippuu siitäkin, onko taustalla ammattilaisia. Ja jos sellaisia ei lähipiiristä löydy, niin hommassa on usein yksi suuri este: raha. Traileri ei tuo niin suurta näkyvyyttä kirjalle, että sen tekemisestä kannattaisi maksaa omaisuuksia. Usein kustantaja ei todellakaan teetä moista. Joten homma jää kirjailijan itsensä tehtäväksi. Jopa ääneenlukupätkien nauhoittaminen saattaa olla haastavaa siinä tilanteessa.

  Siksi kirjavat lopputulokset. Ja tietysti juutuubissa on paljon koululaisten äikänprojekteinaan tekemiä trailereita.

  Katselen aina satunnaisesti trailereita, mutta eivät ne juuri lukupäätöksiin vaikuta. Elleivät sitten ole jotenkin tosi mielenkiintoisia. Itselle trailereiden mielenkiintoisuudessa ja toimivuudessa on ainakin yksi rajaava seikka: pituus. Ehdoton maksimi puolitoista minuuttia. Esim. tuon Gastronaatin videon koen ennemminkin esittelyvideona kuin kirjatrailerina. Mikä ei ole huono asia, mutta lajiltaan erilainen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinun kirjatraileriin en ole törmännytkään ja voin rehellisesti, käsi sydämellä, sanoa ettet kuulosta kummalta. Hyvältä kuulosti! :)

   Mietin vain toisiko traileri enemmän näkyvyyttä kirjalle jos siihen olisi panostettu myös rahallisesti? Näkyisikö se kirjan myynnissä? Huonosti tehty kirjatraileri voi kostautua kirjan myynnissä. Ainakin minuun ostajana huonosti tehty kirjatraileri vaikuttaa negatiivisesti eikä ostopäätöstä välttämättä synny. Varsinkaan jos en tunne entuudestaan kirjailijaa. Toki kirjatrailerit ovat vielä (ilmeisesti) suhteellisen uusi juttu ja varmasti nekin vielä ajan kanssa kehittyvät. Esimerkiksi musiikkivideoiden kehityskaari on ollut huikea. Sama voi käydä kirjatrailereillekin! Tai sitten olen vain toivoton optimisti ;)

   Mutta ovatko kirjatraileri ja esittelyvideo kaksi eri asiaa? Mielestäni eivät ole, mutta se toki riippuu miten ne määritellään. Pituudesta olen samaa mieltä :) Tosin trailerin sopiva pituus riippuu niin trailerista. Jos on hyvin toteutettu ja mielenkiintoinen traileri, jaksaa pidempääkin traileria katsella. Jos on taas huono video, en jaksa katsoa sitä kuin vain muutamia kymmeniä sekunteja.

   Poista
 2. Vinkkeinä:
  Janos Honkosen Kaiken yllä etanan kirjatraileri on aika makea, vaikka onkin pitkähkö.

  Myös Laura Lähteenmäen Ikkunat yöhön -kirjalla on tehokas traileri.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, ja nuo kirjatrailerit ovat myös hyviä esimerkkejä ammattimaisesti tehdyistä kirjatrailereista, joista näkyy ammattilaisen kädenjälki.

   Poista