Sivut

tiistai 16. syyskuuta 2014

Ahonen, Markus: Jäljet

Sain kirjan: tarjottu arvostelukappale, e-kirja, pdf-tiedosto. (Smashwords Edition, 2014)

Ennakko-oletus: pelkäsin etukäteen miten e-kirja vaikuttaa lukukokemukseen. Pystynkö keskittymään tarinaan, miten muistan missä kohdassa olen menossa ja miten jaksan pitkien työpäivien jälkeen tuijottaa vielä iPadin ruutua vain lukiakseni jotain kirjaa? Kun ensimmäisten lukujen jälkeen tekniikka alkoi reistailemaan, keskellä Itämerta, olin varma etten saa luetuksi kirjaa loppuun asti. Onneksi olin väärässä.

Juoni: Elokuvateatterin salissa tapahtuu kesken elokuvan murha eikä kukaan ole huomannut mitään. Miten se on edes mahdollista? Rikosylikonstaapeli Markku Isaksson alkaa työryhmänsä kanssa selvittämään rikosta. Sitten tapahtuu toinen murha, kolmas... Murhaaja tuntuu lipeävän käsistä. Ihmiset pälyilevät toisiaan metrossa: kuka teistä on murhaaja? Ainoa jälki mahdollisesta murhaajasta on vain kengänjäljen kuvio: enkeli ja siivet. Markku Isakssonin verenpaine nousee. Saadaanko murhaajaa kiinni ennen kuin tulee lisää uhreja? Miten mahdolliset uudet murhat saataisiin estettyä? Isakssonin mieltä painaa myös hänen kumppani-työkollegansa Nina Markkasen huolet. Miksi he eivät saa lasta ja missä on Ninan veli? Miksi hän ei vastaa puheluihin eikä viesteihin? Ei kai vain hänelle ole sattunut jotain? Sitten kuolemankasvoinen mies koputtaa poliisia olkapäähän. Onko kukaan enää turvassa?

                          Bloggarin työpiste. Luen yöpöydällä lojuvia kirjoja 
                         iltaisin, yleensä juuri ennen nukahtamistani. E-kirjaakin. 
                        IPadin kirkas valo kuulemma häiritsi rakasta unikaveriani. 
                        Himmentäminen ei juuri auttanut. 

Kieli: Säntillistä, helppolukuista ja ajoittain jopa pedanttia. Muutamien lauserakenteiden rakentamisessa näkyi pientä epävarmuutta ja haparointia ja näin lauseiden sisällön merkitys hämärtyi. Kirja olisi kaivannut kustannustoimittajalta tarkempaa oikolukemista. Kirjailija selvästi nauttii kielellä kikkailusta ja kauniin kielen rakentamisesta. Nautinto välittyi myös lukijalle asti.

Plussaa: Lyhyet luvut ja yksinkertainen kieli toimivat ja sopivat hyvin e-kirjaan. Kirjan tarinan seuraaminen ei vaatinut suurempia ponnisteluita vaan juonen hahmottaminen ja siinä mukana pysyminen oli helppoa. Edellä mainittujen seikkojen ansiosta kirja oli e-kirjana helppo- ja nopealukuinen ja täydellinen nappivalinta ensimmäiseksi e-kirjaksi.

Pidin paljon myös kirjailijan tavasta kuvata Helsinkiä. Helsinki vaikutti kotoisalta, arkiselta, todelliselta ja sykkivältä. Miljöön kuvaus oli uskottavaa. (Tekisi mieli varata tältä istumalta lentoliput Helsinkiin ja samoilla Jäljet-dekkarin jalanjäljissä!) Pidin myös murhaajan kuvauksesta. Hän vaikutti inhimmilliseltä, ajoittain jopa sympaattiselta, elämän potkimalta ihmisparalta, jota huomasin sääliväni. Kirjan lopussa hänen järjettömät, raa'at teot saivat selityksen ja motiivin taakse kätkeytyi jonkinlainen järjellinen hullun logiikka. Myös poliisien, vartijoiden ja metrovalvomon työntekijöiden työn kuvaus oli pintapuolisuudestaan huolimatta arkista, vakuuttavaa ja todentuntuista.

                                        IPad löytyi joka aamu lattialta. 
                                  Ei mitään muistikuvia miten se on sinne päätynyt!

Miinusta: Kirjailijan liian helposti tunnistettavat kirjoitusmaneerit, jotka alkoivat lukujen edetessä häiritsemään keskittymistä, veivät huomion itse tarinalta ja tekivät lukukokemuksesta puuduttavan.  Huomasin välillä näkeväni tarinan sijasta vain pelkät maneerit. Nyt ymmärrän miksi toimittaja-opiskelijoille kuulemma hoetaan jatkuvasti: "Kill your Darlings!" (Meillä kaikillahan on omat maneerimme, mutta niistä voi oppia pois. Kipeää se tekee, tiedän!) Kaipasin myös enemmän lihaa ja väriä ohuiden henkilöhahmojen ympärille. Nyt henkilöhahmot jäivät pintapuolisiksi.

Kenelle: Dekkarin ystäville ja e-kirja-neitsyille. Tämä on hyvä tapa voittaa omat epäilykset ja ennakkoluulot e-kirjoja kohtaan. Jos kaikki e-kirjat olisivat tällaisia, e-kirjojen tulevaisuus olisi valoisa.

Terveiset kirjailijalle: Kiitos miellyttävästä lukukokemuksesta. Tarina oli koukuttava ja mielenkiintoinen; ehdottomasti lukemisen arvoinen. Valitettavasti toistuvat maneerit hieman häiritsivät lukemista. Kill your darlings! En yhtään ihmettele miksi sinusta on tullut kirjailija. Jatka samalla tiellä!

Jäin pohtimaan: Mitähän se Isaksson on tehnyt aiemmissa kirjoissa? Tutustuisinkohan häneen  paremmin lukemalla Markus Ahosen aiemmat kirjat, Meduusan ja Palavan sydämmen?

***

Kirja on luettu myös seuraavissa kirjablogeissa: Ullan Luetut kirjat, Kirjan pauloissa, Hemulin kirjahylly sekä Jos vaikka lukisi...

Mie lähen nyt varaamaan lentolippuja... Finnair vai Norwegian? Tosin ensin pitää varata liput Antti Tuiskun joulukonserttiin. Viime vuonna myöhästyin enkä saanut enää lippuja. Se harmittaa vieläkin! Rovaniemen liput viedään aina käsistä! Enkä kyllä yhtään ihmettele miksi...  Lumella kuorrutettu maisema, Rovaniemen kirkko, olkapäät kiinni hyvien ystävien olkapäissä, lauha pakkanen sekä selkäpiitä ja kyynelkanavia kutittava ääni. Siitä alkaa aina joulu.

EDIT: Pahoittelen rakeisia ja huonolaatuisia kuvia. Kameran kuva-asetukset ovat näköjään pahasti pielessä....

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti