Sivut

lauantai 21. kesäkuuta 2014

Burpo, Todd ja Vincent, Lynn: Taivas on totta

Hörhö kirja. En minä sellaista halua lukea!, ajattelin törmätessäni kirjaan pari vuotta takaperin pääkaupunkiseudun Suomalaisessa kirjakaupassa. Ohitin kirjan olan kohautuksella. Onko täällä muuta?

Tämä oli reaktioni siitäkin huolimatta, että pidän kristillisistä kirjoista ja luen niitä. Tosin harvakseltaan, sillä laadukkaat, suomen kieliset kristilliset romaanit ovat nopeasti luettu. Siihen luen myös käännöskirjallisuuden.

(Amerikassa kristillistä kirjallisuutta arvostetaan ja sen laatuun on panostettu kautta aikojen. Se näkyy. Amerikassa kristilliset kirjat voivat voittaa laadukkaita kirjallisuuspalkintoja sekä päästä bestseller-listoille. Suomessa näin ei ole. Syy ei ole minun mielestäni kristillisten kirjojen arvostamisessa vaan niiden heikossa laadussa. Suomessa vain ani harva julkaistu kristillinen kirja yltää ns. tavallisen, sekulaaripuolen romaanin tasolle jos mittapuuna on sisältö, juoni, henkilögalleria ja kieli.
Ehkä kristilliset kustantamot panostavat opetuskirjallisuuteen tai gospeliin jolloin kertomakirjallisuus jää opetuskirjallisuuden ja gospelin jalkoihin? En tiedä.)

Olen viime vuosina menettänyt monta rakasta ihmistä ja viime viikkoina olen kaivannut edesmenneitä rakkaitani todella paljon. Ehkä sen vuoksi nappasin Lapin maagisesta maakuntakirjastosta Todd Burpon ja Lynn Vincentin kirjoittaman Taivas on totta-kirjan. Luin sen parissa illassa. Kirjan teologisesta oikeaoppisuudesta en tiedä, mutta kirjan tarina oli hyvä. Lohduttava.

Sain kirjan: lainasin kirjan Lapin maakuntakirjastosta, Rovaniemen pääkirjastosta.

Ennakko-oletus: hörhökirja. Jaksaakohan tätä edes lukea?

Juoni: Burpon perhe lähtee raskaan vuoden jälkeen retkelle ystäviensä luo. Matkan aikana heidän lapsensa sairastuvat vatsatautiin. Perheen nuorimmaisen tila heikkenee nopeasti. Burpot joutuvat palaamaan takaisin kotiin ja viemään kuopuksensa sairaalaan. Pariksi päiväksi. Pari päivää venyykin muutamaksi viikoksi, jonka aikana pieni Colton-poika joudutaan leikkaamaan useasti hoitovirheen vuoksi. Muutama kuukausi kotiutumisen jälkeen Colton-poika alkaa puhumaan kummia. Colton kertoo luontevasti leikkiensä lomassa jutelleensa Jeesuksen kanssa ja että, Jeesuksen serkku oli kiva, Pyhä Henki ampui voimaa isin päälle, mulla on toinen sisko ja Jeesuksen silmät oli tosi kauniit. Pojan taivaskuvaukset olivat hämmentävän yksityiskohtaisia ja täsmäsivät Raamatun profetioihin ja taivaskuvauksiin. Uskovaiset vanhemmat olivat hämmentyneitä. He eivät olleet opettaneet pojalleen tällaisia asioita eivätkä myöskään pyhäkoulun tädit. Mitä heidän pojalleen oli oikein tapahtunut? Miten heidän tulisi suhtautua pojan tarinoihin?

Tarina kertoo: skeptisyydestä, uskon kyseenalaistamisesta, uskosta, pienen lapsen rajatilakokemuksesta, vanhempien toivottomuudesta vakavasti sairaan lapsen vuoteen vierellä, lohduttamisesta sekä rukouksen voimasta.

Kieli: Kieli oli sujuvaa, yksinkertaista, mutta hyvää. Tarinan kerronta oli poukkoilevaa ja paikoitellen kirja kertasi liikaa edeltäneitä tapahtumia. Tarinan kerrontatapa muistuttaa Rekkakuskit jäällä-tv-sarjaa, jota mieheni inhoaa syvästi. Tv-sarjassa kerrataan jatkuvasti menneitä tapahtumia eikä rekkakuskien matkanteko pääse etenemään. Tämäkös jurppii valtavasti hyvä muistista suomalaista miestä!

Plussaa: kirja ei ollut saarnaava vaan päinvastoin hyvin skeptinen. Mikä yllätti positiivisesti: tämäkö kristillinen kirja? Lukijan ei myöskään tarvitse kaivaa omaa Raamattuaan esiin vertaillakseen sopiiko Coltonin kuvaukset yhteen Raamatun kanssa vaan Burpo oli liittänyt Coltonin kuvausten jälkeen aiheesta kertovia Raamatun katkelmia. Näin lukija pääsee heti vertailemaan katkelmien yhteneväisyyksiä ja eroja.

Miinusta: Kirja tuntui loppuvan kesken. Olisin halunnut tietää miten Coltonin saama mediahuomio oli vaikuttanut ujoon poikaan ja tämän ystävyyssuhteisiin? Alkoivatko muut lapset karttelemaan Coltonia tämän taivaskokemuksen vuoksi?

Kenelle: Jos olet menettänyt pienen vauvan tai lapsen. Kirjan tarina on lohduttava ja antaa uutta toivoa. Ehkä minunkin lapseni on taivaassa, nauraa, leikkii, voi hyvin ja odottaa minun näkemistä? Myös kaikille skeptikoille, jotka pohtivat Raamatun todenperäisyyttä tai Jumalan olemassaoloa. Tämä kirja antaa taatusti uutta pureskeltavaa!

Terveiset kirjailijoille: Kiitos. Kirja oli kuin lohduttava halaus, joka paransi monta haavaa. Kiitos.

****

IKIMUISTOISTA JUHANNUSTA! Mie lähen ettimään toppatakkia... Keskiyön aurinko on piilossa paksun, harmaan pilvipeiton takana ja päivän korkein lämpötila on +8! Pitää mennä laittamaan sauna päälle... 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti