Sivut

tiistai 13. toukokuuta 2014

Maksatko saamistasi arvostelukappaleista veroa?

Tässä blogissa keskustelu ja kommentointi on ollut hyvin vähäistä, jopa olematonta. Nyt toivoisin kuitenkin asiaan hieman muutosta ja virittelenkin tänne hyvin ajankohtaista keskustelua bloggaajien verotuksesta.

Ylen mukaan viime vuonna 71 prosenttia bloggaajista sai tienestejä tai muita rahanarvoisia etuja bloginsa kautta. Nyt verokarhu on herännyt. Uuden ohjeistuksen mukaan bloggaajan pitää ilmoittaa verottajalle ansiotuloinaan myös blogin kautta saadut tavarat ja palvelut.

Aiheesta lisää täältä.

Ongelmana on kuitenkin epäselvät ohjeistukset. Bloggaajien verotusta ei aiota myöskään erityisesti valvoa.

Verottaja antaa tällaisen nyrkkisäännön: jos blogin kautta saatu rahanarvoinen etu (esim. tuote) on helposti vaihdettavissa rahaan (esim. myytävissä), on tuote veronalaista tuloa.

(Lähiömutsi oli keskustellut asiasta verottajan kanssa ja saanut myös tällaisen ohjeen: jos bloggajaa ei ole sopinut kirjoittavansa tuotteesta, ei veroja tarvitse maksaa.)

Ylen sivuilla on tästä valaisevia esimerkkejä:

"Bloggaaja testaa Elisa Kirjan palveluja ja kirjoittaa niistä blogiinsa. Hän saa blogikirjoituksesta rahapalkkion. Rahapalkkion lisäksi hän saa Elisa Kirjalta tabletin, jotta voi testata Elisa Kirjan palveluja. Tabletti ei ole korvaus tehdystä työstä, mutta se jää bloggaajalle. Pitäisikö bloggaajan ilmoittaa tuo tabletti veronalaisena tulonaan?
– Jos bloggaaja ei palauta tablettia, hänen pitäisi ilmoittaa tabletti veronalaisena tulona."
"Bloggaaja saa kodinkonevalmistajalta imurin. Kodinkonevalmistajan toiveena on, että bloggaaja kirjoittaa imurista blogiinsa, mutta näin ei ole varsinaisesti sovittu. Bloggaaja ei tarvitse imuria. Hän testaa sitä ja kirjoittaa imurista arvostelun blogiinsa. Hän antaa imurin ystävälleen. Pitääkö imuri ilmoittaa verottajalle?
– Imuri on veronalaista tuloa, koska se on helposti rahaksi muutettava laite. Sillä ei ole merkitystä, muuttaako bloggaaja imurin rahaksi vai ei."
(yle.fi/Tuuli Toivanen/8.5.2014)

Ovatko uudet vero-ohjeistukset vain ammattibloggaajien päänsärky? Koskevatko ne myös harrastajabloggaajia, jotka saavat harvakseltaan arvostelukappaleita ja ilmaislippuja, jos pyytävät? 

Nyt ymmärrän miksi Eeva Kolulla, joka pitää Kaikki mitä rakastin-blogia, menee hermot veroilmoituksen teossa.

Asiasta keskustellaan myös Kirjasfäärissä ja siellä oli Verohallituksen ylitarkastajan Petri Mannisen antamat selkeät, joskin hieman ristiriitaiset, ohjeet kirjabloggaajille.

11 kommenttia:

 1. Tämä verotus ei koske itseäni ollenkaan, koska en ole pyytänyt arvostelukappaleita. Joissain muissa blogeissa, esim. muotiblogeissa, bloggarit varmaan saavat paljon arvokasta tavaraa. Mitenkähän on kirjablogeissa? Jos kuukaudessa ottaa vastaan vaikka viisi 30 euron kirjaa, niin siitä tulee vuodessa jo vajaa 2000 euron paketti! En osaa sanoa tähän mitään.

  Luin kaikki postauksesi: kiva blogi! Pitäisikin kopioida sinulta tuo otsikointi ja kokeilla jossakin postauksessa.

  VastaaPoista
 2. Kiitos :) Bloggaaminen on kyllä itselle vielä aikamoista opettelua, mutta blogi kehittyy sitä mukaa kuin minäkin kirjabloggaajana! Otsikointia saat lainata ja kokeilla täysin vapaasti. Tervetuloa lukijaksi! Muista käydä osallistumassa arvontaan. :)

  Noin minäkin laskeskelin... Yllättävän iso summa, vaikka varmasti pieni muoti- ja ruokablogien "lahjusten" arvoon nähden. Tällä hetkellä verottajan ohjeita voi tulkita monella eri tavalla, varsinkin arvostelukappaleiden suhteen. Manninen kehoittikin käyttämään tervettä järkeä. Ehkä arvostelukappaleet pitää ilmoittaa verottajalle, kun omatunto alkaa kolkuttamaan! ;)

  Minuakaan tämä ei varsinaisesti vielä koske, sillä olen pyytänyt vasta pari arvostelukappaleta ja nekin ovat vielä saamatta! Lähinnä pohdin tätä tulevaisuuden kannalta. Kuulun siihen ihmisryhmään, joka haluaa maksaa veronsa tunnollisesti enkä haluaisi tieten tahtoen pimittää verotettavia tuloja...
  Yhteiseksi hyväksihän ne ovat. Toivottavasti tulevaisuus toisi tullessaan myös selkeämmät verotusohjeet bloggaajille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samaa mieltä, Ilona.
   Minä pistin sinulle haasteen. Käypä minun blogissani kurkkaamassa.

   Poista
  2. Oi! Minäpä käyn hakemassa haasteen ja vastailen siihen.

   Poista
 3. Kommentoin tätä kohtaa tänään jo toisaalla: Verottaja antaa tällaisen nyrkkisäännön: jos blogin kautta saatu rahanarvoinen etu (esim. tuote) on helposti vaihdettavissa rahaan (esim. myytävissä).
  Kerron aina, jos kyseessä on a-kpl, lahja, oma, kirjastonkirja jne. Arviooni ei vaikuta kuin sisältö, mutta oman alani kirjoille olen tiukkis. Sen sijaan mietin tänään tuota rahaksi vaihtoa, jos kirjassa on 3-5 tuhrivaa leimaa tekstin päällä. Minulta se vie lukuhalut. Kaunis tarra alussa olisi ok. Olen näemmä samaa mieltä kuin olin aamulla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta. Näinhän se pitääkin mennä ettei arvioon vaikuta tapa millä kirja on saatu. Onko kaikissa arvostelukappaleissa sitten leimat? Itse en ole saanut vielä yhtään arvostelukappaletta joten en tiedä miten ne poikkeavat ns. tavallisista kirjoista. Jos niissä on leimat päällä niin sitten rahaksi vaihtaminen lienee vaikeampaa? Ei sillä, en ole vaihtamassa arvostelukappaleita rahaksi. Lähinnä pohdin asiaa teoriassa.

   Poista
 4. Asiaa sen isommin kommentoimatta, minua hämmensi ja yllätti tuo, että 71% bloggaajista saisi rahanarvoisia etuja - kiinnostaisi todella, että miten tuo Ylen tutkimus asiasta on tehty, koska en ihan oikeasti hetkeäkään usko, että pitää paikkaansa. Tai jos %-määrä on todella noin iso, niin ohhoh! Sitten olen kyllä tosi yllättynyt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olisikohan otanta otettu tuolta muoti-, ruoka- ja lifestyle-blogien puolelta? Siellähän bloggarien saamat etuudet, mainonta ja tuotetestaus ovat yleisempää kuin täällä kirjablogien puolella.

   Poista
 5. Täällä on asiasta tarkemmin: http://kirjasfaari.fi/2014/05/uutinen-kirjabloggaajien-verotusohjeet/
  Taika kysyi asiasta verohallituksesta ja a-kappaleet eivät ole verotettavaa tuloa. Eipä niillä oikein rikastuisikaan, sillä vaikka kirjakaupasta ostettavan kirjan arvo on n. 30, jälleenmyyntiarvo ei todellakaan ole tuota lähellekään. Aika uusiakin kovakantisia kirjoja voidaan myydä hinnalla, joka on kympin hujakoilla. En ole tosin saamiani a-kappaleita mihinkään yrittänyt myydä.

  Riippuu täysin kustantamosta, onko a-kappaleessa jotakin leimaa. Minun saamissani ei ole ikinä ollut, mutta kyllä jotkin kustantamot ilmeisesti etusivuille jonkin leiman laittavat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja näköjään olit kommentoinutkin tuonne, joten tiesit Kirjasfäärin bloggauksesta. Noh löytäväthän nyt muutkin kiinnostuneet myös tuonne. :)

   Poista
  2. Kyllä tiesin, mutta ajattelin laajentaa keskustelua myös tänne :) Aivan. Eihän kirjoista saa samaa hintaa mitä on maksanut, mutta ainakin täällä Lapissa uudet, käytetyt kirjat heiluvat lähempänä 20e kuin 10e. Mutta ilmeisesti tuotteen alkuperäinen arvo vaikuttaa siihen onko tuote verotettavaa tuloa vai ei? Imuri on, mutta arvostelukappale-kirja ei. Nythän noita ohjeita voi tulkita monella eri tavalla. Minusta nuo ohjeet olisivat voineet olla selkeämpiä. Kirjankin voi nimittäin tulkita olevan helposti vaihdettavissa rahaan jos niin haluaisi... Mutta summa summarum: uutinen aiheutti turhaan sydämentykytyksiä - veroilmoituksen voi näköjään täyttää samaan vanhaan malliin. :)

   Poista