Sivut

keskiviikko 14. toukokuuta 2014

11 faktaa bloggaajasta

Sain Marjatan kirjaelämyksiä-kirjablogin Marjatalta 11 kysymyksen haasteen. Otin haastesta kopin ja tässä tulevat nyt vastaukset... 

Kerrataan ensin säännöt: 

Haasteen säännöt:


1. Jokaisen haastetun pitää kertoa 11 asiaa itsestään.
2. Pitää vastata haastajan 11 kysymykseen.
3. Haastetun pitää keksiä 11 kysymystä uusille haastetuille.
4. Haaste tulee laittaa eteenpäin 11 bloggaajalle, joilla on alle 200 lukijaa.
5. Sinun tulee kertoa, kenet olet haastanut.
6. Ei takaisin haastamista.
(Toissa juhannuksena ajettiin kohti Kilpisjärveä. Kuva otettu kymmenen maissa illalla. Horisontissa ei näy tulipaloa vaan aurinko! Auringonpaiste kirkastui kirkastumistaan mitä pohjoisemmas ajelimma. Kuvaa ei ole muokattu.) 


11 asiaa minusta: 

1. Vannoin joskus etten koskaan perusta omaa blogia. Here I am. 
2. Olen kotoisin Oulusta ja äidinkieleni on oulun murre. Mikkään ei oo niin lohuttavvaa ku joku hallaa ja sannoo: "ei oo mittään hättää!" Se lohuttaa parraiten.  
3. Yleensä lapsilla on ärrä- tai ässävika. Minulla oli dee-vika! Opin sanomaan d-kirjaimen vasta 5-vuotiaana uimakoulussa. Puheterapeutin mukaan dee-vika johtui vain siitä etten ollut kuullut tarpeeksi d-kirjainta, sillä ympärilläni oli vain ihmisiä, jotka puhuivat levveetä oulun murretta. (Jos puhhuu oulua, ei käytä deetä. Paitsi nimissä.) Uimakoulussa sukellettiin veden, eikä veen, alle ja d-kirjainkin tarttui nopeasti. Raksilan uimahallin vedessä on taikaa! ;)
4. En ole koskaan käynyt baletissa tai oopperassa. Haluaisin kyllä, mutta pitäisi mennä Helsinkiin tai Savonlinnaan asti...
5. Luen lähes tulkoon päivittäin Raamattua ja ammennan sen sanoista iloni sekä rohkeutta, voimaa ja viisautta. Ruutin kirja, Johanneksen evankeliumi, Filippiläiskirje sekä Psalmit 91 ja 139 ovat suosikkejani. 
6. Muutin Lappiin elämäni miehen perässä ja aluksi inhosin Lappia. Pikku hiljaa opin sietämään ja sitten pitämään Lapista. Nyt olen täysi Lappi hullu eikä enää mikään asia saisi minua muuttamaan täältä pois! Rakastan Lapin karua luontoa, hiljaisuutta, väljyyttä, oikeaa talvea ja ihmisten ystävällisyyttä. 
7. En opiskele tai ole töissä matkailualalla. Lappihehkutukseni ei ole maksettua, harkittua mainosta vaan aitoa, puhdasta rakkautta! Käsi sydämellä ja aikuisten oikeasti.
8. En pidä suklaasta, vaikka olen nainen. Käyn salmiakin voimalla. 
9. Minulla on usein vaikeuksia suomen sanajärjestyksen kanssa, vaikka olenkin syntyperäinen suomalainen. 
10. Olen surkea laskettelemaan. (Kuva otettu samana yönä, aamuyöllä. Pari sataa kilometriä pohjoisemmassa. Kuvaa ei ole muokattu. Keskiyön aurinko on suuri ja kirkas!)


Marjatan kysymykset:


1. Mikä kirja/mitkä kirjat sinulla ovat juuri nyt luettavana?

Luen tällä hetkellä Miina Supisen Sädettä sekä Jens Lapiduksen Stockholm noirin ensimmäistä osaa, Rahalla saa. 

2. Mistä hankit kirjoja? 

Pääosin kirjastosta sekä vanhempieni, siskojeni, anopin tai ystävieni kirjakokoelmista. 
Hyvät tai kiinnostavat kirjat käyn ostamassa maailman parhaimmasta kirjakaupasta eli Rovaniemen Suomalaisesta kirjakaupasta. 

3. Oletko itse kirjoittanut? 

Kyllä ja en. Luentomuistiinpanojeni kulmaan kirjoitan oulun ja laphin murtheilla tankoja ja haikuja. Kirjoitan silloin tällöin myös satuja ja novelleja lahjoiksi ystävilleni. 

4. Paras näkemäsi teatteriesitys?

Oululaisen Paavo Sarkkaman laulunäytelmä Pienet sydämet. Se esitettiin ensimmäisen kerran Oulun kansakoululaitoksen 75-vuotisjuhlassa keväällä 1949. Vuonna 1952 näytelmän esittäminen lopetettiin ja seuraava esitys oli täsmälleen viisikymmentä vuotta myöhemmin kantaesityksen jälkeen: 28. toukokuuta vuonna 1999 Oulun kaupunginteatterissa. Minä istuin lumoutuneena yleisön joukossa. Näytelmä oli henkeäsalpaavan kaunis taideteos. Se oli myös ensimmäinen teatteriesitys, jonka näin päiväkodin ja koulun teatterikäyntien ulkopuolella.  

5. Elämäsi motto?

PMMP: Tytöt. 

6. Bloggaamisen tarkoitus sinulle?

Harrastus ja henkireikä. Virtuaalinen muistikirja jonne kokoan lukumuistojani, hyviä ja huonoja.

7. Elämäsi ihanimmat hetket?
 


Kun kohtasin tulevan mieheni katseen ensimmäisen kerran. Tiesin, että siinä se seisoi - Herra Se Ainoa Oikea ja elämäni rakkaus! Myöhemmin tunne osottautui molemminpuoleiseksi. Olemme vieläkin todella rakastuneita. 

8. Unelmasi?

Muuttaa Äkäslompoloon tai Kittilään ja valloittaa Halti. Ei ehkä tässä järjestyksessä.

9. Mikä sinulle on vaikeaa?

Matematiikka ja vieraiden kielten oppiminen.

10. Mikä sinulle on helppoa?

Puhuminen ja tekstin tuottaminen. Laadusta en sitten tiedä! ;) 

11. Kolme hyvää ominaisuutta sinussa?

Impulsiivisuus, sinisilmäisyys ja pohjaton idearikkaus. Ne ovat myös vikojani. 


Teen samoin kuin Marjatta. 11 bloggaajan sijasta haastan yhden. Haastan Hyllytontun höpinöitä-kirjablogin Tiinan, jos et jo ole vastannut haasteeseen. 

Omat kysymykseni: 

1. Huonoin lukemasi kirja? 
2. Suklaa vai salmiakki?
3. Mikä on paras kirjojen ahmimisajankohta?
4. Mikä on lempilukupaikkasi?
5. Minkä kirjan tapahtumiin haluaisit hypätä mukaan?
6. Oletko itse kirjoittanut? 
7. Mistä hankit lukemasi kirjat? 
8. Miksi aloitit bloggaamisen?
9. Mitä kaikkea blogi on tuonut elämääsi?
10. Lempielokuvasi?
11. Mitkä asiat saavat sinut nauramaan?


5 kommenttia:

 1. Kiitos monipuolisista vastauksistasi, Ilona. Kiva tutustua sinuun.

  Ymmärrän Lappiin lumoutumisesi täysin. Itselleni kävisi varmaan samoin, jos olisin siellä pitemmän aikaa.

  Kuvasit ihanasti rakkauttasi mieheesi. Se on tärkeää.

  D.n puuttuminen oulun murteesta tuo mieleen d:n ja f:n puuttumisen joistain länsimurteista. Olen kuullut seuraavan selvityksen: Ei Satakunnas äffää o muis sanois ko pesufatis eikä reetä misään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näinhän se länsimurteissa taitaa mennä... Tosin oulun murteessa deetä ei korvata ärrällä vaan se jää vain yksinkertaisesti pois.

   Lapissa pitää olla kaksi vuotta ennen kuin tietää lumoutuuko vai ei. Toiset ahdistuvat kaamoksesta ja pitkästä talvesta, toiset rakastuvat. Täällä pitää harrastaa ulkolajeja ja oikeasti tykätä niistä, jotta täällä selviää. Mutta on täällä huonojakin puolia: pitkät välimatkat, surkea elokuvatarjonta, halvat lentotarjoukset lähtevät aina Helsingistä ja kotimaanlennot ovat kalliita, jääkylmät uimavedet ja kiusallinen räkkäaika.

   Rakkaus on tärkeää ja siitä pitää puhua. Onnellisista, kestävistä ja rakkaudentäyteisistä parisuhteista puhutaan liian vähän.

   Poista
  2. Totta, kyynisyyttä ja vähättelyä sen sijaan riittää.

   Kainuussa asuessa koin nuo samat ongelmat, tosin ei niin paljon hyttysiä. Minun, joka tarvitsen aurinkoa pysyäkseni hyvällä tuulella, oli pakko päästä kertran vuodessa Välimerelle keräämään auringon antamaa onnellisuutta varastoon.

   Poista
  3. Minun täytyy päästä lämpimään olipa aurinkoa tai ei! ;) Lähinnä lämmön takia. Lapissa onneksi paistaa kesäisin aurinko melkein läpi vuorokauden joten kesän lopulla alkaa jo kaipaamaan kaamosta. Läpivuorokauden valoisuuteenkin kyllästyy!

   Poista
 2. Hoo, olin vallan unohtanut kiittää haasteesta! Vastailin vasta nyt, mutta parempi kai myöhään kuin ei milloinkaan. ;)

  VastaaPoista